Βασιλόπιτα με καρυδόψιχα
Υλικά:
- 250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 2 πορτοκάλια (χυμός)
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
- 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1½ φλ. ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
- 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα
- 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα ή κουβερτούρα σε μπεν μαρί
Εκτέλεση:
Για τη βασιλόπιτα με καρύδια, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να το απορροφήσει. Στο χυμό πορτοκαλιού αραιώνουμε τη σόδα και τον προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι.
Στη χαμηλή ταχύτητα ανακατέματος ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Αμέσως μετά προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.
Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί (ή στεωμένο με λαδόκολλα) αδειάζουμε το μείγμα φροντίζοντας να ξεπερνά τα 3/4 του ταψιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για περίπου 1 ώρα.
Αφού ψηθεί, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.