Specials

Βρείτε συνταγές ζαχαροπλαστικής και μοναδικά tips, για να περάσετε δημιουργικά μερικές από τις special στιγμές σας μέσα στον χρόνο!

Η κυρά Σαρακοστή

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως είναι λίγο πολύ ξεχασμένο. Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.

Υλικά:

  • 1,5 κούπα αλεύρι
  • 0,5 κούπα αλάτι
  • 0,5 περίπου κούπα νερό
  • μπαχαρικά για διακόσμηση όπως γαρίφαλο ή χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη.
  • Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά με αέρα και άλλα 15' πάνω κάτω φωτιά. (Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο) Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».

ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ! 

Tip:Εφόσον δεν τρώγεται έτσι κι αλλιώς, ξεδιπλώστε την τέχνη σας ζωγραφίζοντας με τέμπερες αφ' ότου έχει κρυώσει εντελώς μετά από το ψήσιμο😉
Tip:Εφόσον δεν τρώγεται έτσι κι αλλιώς, ξεδιπλώστε την τέχνη σας ζωγραφίζοντας με τέμπερες αφ' ότου έχει κρυώσει εντελώς μετά από το ψήσιμο😉

Valentine's Day #1

Αυτή η special συνταγή είναι αφιερωμένη σε όλους και όλες, ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

ΤΟΥΡΤΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ♥️

ΥΛΙΚΑ 

(ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ): 

  • 100 γρ. χοντροκομμένα και καβουρδισμένα φουντούκια 
  •  225 γρ. μπισκότα oreo  με γέμιση σοκολάτας (θρυμματισμένα)
  • 100 γρ. λιωμένη μαργαρίνη  

(ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣ): 

  • 250 γρ κουβερτούρα γάλακτος (κομμένη σε μικρά κομμάτια) 
  • 200 ml κρέμα γάλακτος φυτική (35% λιπαρά)
  • λικέρ της αρεσκείας σας (1 ποτηράκι του λικέρ) προαιρετικά
  • 400 ml κρέμα γάλακτος φυτική παγωμένη (35% λιπαρά) χτυπημένη σε σαντιγύ
  • 180 γρ. μπισκότα oreo με γέμιση λευκής σοκολάτας (κομμένα στα δύο)
  • 100 γρ. φουντούκια (κομμένα στα δύο και καβουρδισμένα)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ): 

  • 50 γρ. μπισκότα OREO (θρυμματισμένα) 
  • 200 ml φυτική κρέμα γάλακτος  παγωμένη (35% λιπαρά) χτυπημένη σε σαντιγύ 
  • (Γλασαρισμένα κερασάκια)

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη βάση: Σε μπολ βαζουμε τα φουντουκια, τα μπισκοτα και το βουτυρο. Ανακατευουμε πολυ καλα τα υλικα και τα προσθετουμε σε στρογγυλη αποσπωμενη φορμα (τσέρκι) Νο26. Απλωνουμε σε ολη την επιφανεια της φορμας ομοιομορφα το μειγμα και με την αναποδη μερια ενος κουταλιου πιεζουμε για να στρωσει. Το βάζουμε στο ψυγειο μεχρι να ετοιμασουμε την μους. 

Για τη μους: Σε κατσαρολακι βαζουμε την κομματιασμενη κουβερτουρα με τα 200 ml κρεμα γαλακτος σε χαμηλη θερμοκρασια και ανακατευουμε μεχρι να λιωσει η σοκολατα. Αφαιρουμε απο την φωτια και αφηνουμε να πεσει η θερμοκρασια του. Στον καδο του μιξερ χτυπαμε την παγωμενη κρεμα γαλακτος σε σφιχτη σαντιγι,αφου εχουμε τοποθετήσει  τον καδο και το συρμα (εξαρτημα του μιξερ) στην κατάψυξη για 10'-15'.  Αφού η σαντιγυ ειναι ετοιμη προσθετουμε την λιωμενη σοκολατα, το λικερ,τα φουντουκια και τα κομμενα μπισκοτα και με μια σπατουλα σιλικονης αρχιζουμε απο κατω προς τα πανω να ανακατευουμε ελαφρα μεχρι να ενωθουν καλα τα υλικα και χωρις να φυγει ο ογκος της κρεμας. Απλωνουμε την μους επανω στην μπισκοτενια βαση μας την στρωνουμε ομοιομορφα και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες μέχρι να παγώσει καλα.

Αφου παγωσει, αφαιρουμε το πλαινο της φορμας προσεκτικα,και διακοσμούμε.

Χρόνια Πολλά!

Valentine’s day #2

Αυτή η special συνταγή είναι αφιερωμένη σε όλους και όλες, ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Cupcakes καρδούλα♥️
Υλικά: 
(Για την κόκκινη καρδιά)
  1. 75 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  2. 75 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  3. 1 αυγό
  4. 1 κ.γλ. βανίλια υγρό
  5. 75 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  6. 1/2 κ.γλ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής περίπου

 (Για τα κεκάκια)

  1. 125 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  2. 125 γρ ζάχαρη
  3. 125 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  4. 2 μεγάλα αυγά
  5. 1/4 κ.γλ. baking soda
  6. 1 1/2 κ.σούπας γάλα
  7. 1/4 κ.γλ. βανιλίνη

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τις καρδούλες,

  1.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 πάνω κάτω φωτιά, ή 170 αέρα. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί 20×20 τετράγωνο .

  2. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη με μίξερ, ώστε να γίνει ένα αφράτο μείγμα.

  3. Προσθέτουμε το αυγό, την βανίλια υγρό, το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  4. Προσθέτουμε το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε το μείγμα στο ταψί.  Ψήνουμε περίπου 14' (μην το αφήσετε παραπάνω από 16' το μέγιστο).

  5. Κόβουμε το παντεσπάνι σε πάχος 1 εκ./δάχτυλο χρησιμοποιόντας 1 κουπάτ σε σχήμα καρδιάς.

Για τα κεκάκια,

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, κοσκινισμένο, την ζάχαρη, την σόδα, το βούτυρο και τα αυγά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τότε, δυναμώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.
  2. Προσθέτουμε το γάλα και την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για μισό λεπτό.

  3. Έχουμε ετοιμάσει τον ειδικό δίσκο για κεκάκια με χαρτάκια για cupcakes,βυθίζουμε την κόκκινη καρδούλα στη μέση της θήκης κάθετα και γύρω γύρω το μείγμα.

4.     Ψήνουμε στους 170oC πάνω κάτω φωτιά για 23' περίπου.

Έτοιμα!!!

Valentine's Day #3

Αυτή η special συνταγή είναι αφιερωμένη σε όλους και όλες, ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

RED VELVET CAKE❤

Υλικά:

  • 465 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 460 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 6 κ.σ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 1 1/2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 370 γρ. ξινόγαλα
  • 1 1/2 κ.γλ. μηλόξιδο
  • 1 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα

Για το γλάσο (με κρέμα τυριού) :

  • 125 γρ. τυρί κρεμα κρύο
  • 125 γρ. βούτυρο μαλακωμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 1/2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Σε ένα μεσαίο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ, στη μεσαία ταχύτητα του σταθερού μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά και αφράτη κρέμα, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύουμε το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, το κακάο, και το εκχύλισμα βανίλιας. Τα προσθέτουμε στο μείγμα κέικ και χτυπάμε καλά.
  • Σε ένα φλιτζάνι, ανακατεύουμε το αλάτι και το ξινόγαλο. Τα ρίχνουμε στο μείγμα κέικ μας σε τρεις δόσεις, εναλλάξ με το αλεύρι. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα υλικό, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσέχοντας να μη ζεσταθεί πολύ.
  • Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύουμε το μηλόξιδο και τη μαγειρική σόδα. Προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά. Με μια μαρίζ, ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ, ελέγχοντας ότι όλα τα υλικά έχουν ενσωματωθεί και το μείγμα έχει απαλή υφή.
  • Σε δυο αλευρωμένες και βουτυρωμένες φόρμες για κέικ 20 εκ. ρίχνουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά.

Για το γλάσο:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, στη μεσαία ταχύτητα ενός μίξερ χειρός, χτυπάμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε καλά.
  • Σταδιακά, κοσκινίζουμε στο μείγμα τη ζάχαρη άχνη σε 5 δόσεις, χτυπώντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και κρεμώδες.
  • Καλύπτουμε το γλάσο με μια μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Για τη σύνθεση:

  • Τοποθετούμε σε πιατέλα την πρώτη βάση κέικ. Προσθέτουμε από πάνω 1/3 από το frosting και με τη βοήθεια σπάτουλας το απλώνουμε πάνω σε όλη τη βάση. Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη βάση κέικ, προσθέτουμε 1/3 από το frosting και το απλώνουμε με τη σπάτουλα. Στη συνέχεια γαρνίρουμε την πάνω πλευρά και τα πλαϊνά του κέικ με το υπόλοιπο frosting. Κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.

Έτοιμο!!!

Valentine's Day #4

Αυτή η special συνταγή είναι αφιερωμένη σε όλους και όλες, ΜΕ ΑΓAΠΗ!            
ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΚΑΡΔΙΑΣ❤

ΥΛΙΚΑ:
(Για τα μπισκότα) :

175gr αλεύρι
100gρ βούτυρο
85gr ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
1 κρόκο αυγού

(Για τη διακόσμηση) :

  •  3 κ.σ. ζεστό νερό 
  • 2,5 φλ. άχνη ζάχαρη
  • Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε υγρό

Εξοπλισμός: Ένα ταψί, ένα κουπ-πατ καρδιά 8cm, ένα μικρότερο κουπ-πατ καρδιά 6cm (Αν δεν έχετε κουπ-πατ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι με δοντάκια...δεν είναι τόσο πρακτικό αλλά αποδίδει :)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τοποθετήστε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τον κρόκο του αυγού σε ένα μίξερ. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού νερό και ανακατέψτε το μείγμα έως ότου σχηματιστεί μια ζύμη. Απλώστε το σε έναν πάγκο, ζυμώστε για λίγο, φτιάξτε μια μπάλα (μην ανησυχήσετε αν το μείγμα διαλύεται εύκολα), τυλίξτε το με μια μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 15'. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180oC πάνω κάτω φωτιά. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, ζυμώστε λίγο μέχρι να γίνει συμπαγής, ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος 5 χιλιοστών και με το κουπ-πατ ή και με ένα μαχαίρι κόψτε κομμάτια σε σχήμα καρδιάς. Ψήστε τα μπισκότα για περίπου 12 λεπτά και αφήστε τα να κρυώσουν.

Για τη διακόσμηση:

Ανακατέψτε το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, το νερό και την άχνη ώστε να φτιάξετε ένα γλάσο. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τα μικρότερα κουπ-πατ για να δώσετε σχήμα καρδιάς.

Έτοιμα!!!

Tip: Αν το γλάσο είναι πιο αραιό απ' όσο πρέπει προσθέστε λίγη ζάχαρη άχνη παραπάνω.

Valentine's Day #5

Αυτή η special συνταγή είναι αφιερωμένη σε όλους και όλες, ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Κόκκινοι μπεζέδες❤

Υλικά:

  • 300 γρ. ασπράδια
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε υγρό


Εκτέλεση:

  • Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια, το αλάτι και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε σε 11 δόσεις την κρυσταλλική ζάχαρη και περιμένουμε να αφρατέψει.
  • Μόλις αφρατέψει και γυαλίσει, δοκιμάζουμε λίγο από τη μαρέγκα για να δούμε αν έχει διαλυθεί τελείως η κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν έχει διαλυθεί, συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα.
  • Όταν είναι έτοιμο το μείγμα προσθέτουμε και την άχνη και χτυπάμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Έπειτα βάζουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής (όσο θέλουμε μέχρι να πάρει το επιθυμητό χρώμα) και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με μια μαρίζ.
  • Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ και σχηματίζουμε τις μαρέγκες μας σε ένα ταψί.
  • Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C στον αέρα για 17-20 λεπτά.

(Διατηρούμε μέσα σε μεταλλικό σκεύος που να κλείνει καλά με καπάκι, σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος για πολλές μέρες.)

Χρόνια Πολλά!

Sissy's creations
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε