Τυρόψωμο
Υλικά:
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 400 γρ. χλιαρό νερό περίπου
- 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ περίπου
- λίγο αλάτι
- λίγη ρίγανη (περίπου 1 κ.σ.)
- 450 γρ. φέτα
- 200 γρ βούτυρο ή βιτάμ ή 3/4 κούπας ελαιόλαδο
- 1 αυγό για επάλειψη
Εκτέλεση:
Σ'ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε. Έπειτα, προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη και το αλεύρι, σταδιακά, καθώς ανακατεύουμε. Αρχίζουμε το ζύμωμα. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή, εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τη ζύμη σαν μια μπάλα, λαδώνουμε το μπολ, την τοποθετούμε μέσα στο μπολ και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30' να φουσκώσει. Μετά, σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε ελάχιστα τη ζύμη και την κόβουμε σε 4 ισόπαχα κομμάτια. Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε κομμάτι ζύμης σε διάμετρο 30 εκ. και βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας βούτυρο και βάζοντας 1 στρώση φέτας ανάμεσα σε κάθε κομμάτι ζύμης(στο τελευταίο κομμάτι ζύμης δε βάζουμε φέτα από πάνω, παρά μόνο βούτυρο). Διπλώνουμε λίγο τις άκρες, το αναποδογυρίζουμε και τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί (36 εκ.) στους 180-200 βαθμ. κελσ. για περίπου 1 ώρα έως ότου να ροδίσει. Μετά από 15' ψησίματος αφαιρείτε το ταψί από τον φούρνο και αλείφετε με 1 αυγό που θα το έχετε χτυπήσει ελαφρώς με ελάχιστο νεράκι και βάζετε και 5-6 κομματάκια βούτυρο. Τέλος, συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 45' ακόμα.
Καλή απόλαυση!