Σπιτική Ρώσικη Σαλάτα
Υλικά - για 6 μερίδες
- 3 μέτριες πατάτες
- 1 1/2 φλ.τσ. αρακά
- 4 μέτρια καρότα
- 4 αβγά
- 3/4 φλ.τσ. ζαμπόν (αγοράστε το σε δυο χοντρές φέτες ή σε κονσέρβα).
- 1 αγγούρι
- 2 κ.σ. αγγουράκι τουρσί σε άλμη
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- 1-1½ φλ.τσ. μαγιονέζα (σπιτική ή συσκευασμένη και light αν θέλετε).
- αλάτι, πιπέρι
(Λίγη κάπαρη για τη διακόσμηση)
Εκτέλεση
1) Βράζουμε τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά και τα αβγά (σφιχτά).
2) Όταν βράσουν τα λαχανικά, τα βάζουμε στο σουρωτήρι και τα βρέχουμε με παγωμένο νερό (και παγάκια) για να σταματήσει ο βρασμός που συνεχίζεται και εκτός κατσαρόλας και να παραμείνουν τα χρώματά τους ζωντανά και η σάρκα τους σφιχτή.
3) Κόβουμε όλα τα υλικά, εκτός από τον αρακά, σε μικρά, κομψά κυβάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά έξω από το ψυγείο, για να μη νερουλιάσουν.
4) Ψιλοκόβουμε επίσης τα κρεμμυδάκια (το λευκό τμήμα), το αγγουράκι τουρσί, το φρέσκο αγγούρι (πετάμε τα σπόρια) και το ζαμπόν.
5) Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια μας, για να μη διαλυθούν.
6) Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον άνιθο, ψιλοκομμένο.
7) Εν συνεχεία, προσθέτουμε τη μαγιονέζα κουταλιά-κουταλιά μέχρι να αποκτήσει η σαλάτα μας την πυκνότητα που θέλουμε. Καλό είναι να μην την πήξετε στη μαγιονέζα για να μη χαθεί η γεύση των λαχανικών και του ζαμπόν.
Σερβίρετε!