Ψωμί
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 680 ml. νερό
- 3,5 κ.σ. αλάτι
- 12 γρ. ξηρή μαγιά
Εκτέλεση:
1. Σ' ένα ευρύχωρο μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος και τοποθετούμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
3. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη και δεν κολλάει στα χέρια, τη σηκώνουμε από το μπολ ώστε να βάλουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάτο και την ξανατοποθετούμε μέσα.
4. Με μια πετσέτα σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 50' ώστε να διπλασιαστεί σχεδόν η ζύμη.
5. Αλευρώνουμε έναν καθαρό πάγκο, τοποθετούμε τη ζύμη πάνω και τραβάμε ελάχιστα τη ζύμη από το πλάι και τη φέρνουμε στη μέση του ζυμαριού. Αυτό, το κάνουμε από όλες τις πλευρές.
6. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και βάζουμε και λίγο από κάτω, στον πάγκο. Ανοίγουμε λίγο το ζυμάρι και παίρνουμε την κάτω πλευρά στο κέντρο του ζυμαριού και την πάνω πλευρά από πάνω. Ανοίγουμε το ζυμάρι που έχει σχήμα μπαστούνι και παίρνουμε την δεξιά πλευρά, τη φέρνουμε στη μέση και την αριστερή πλευρά από πάνω. Τώρα μοιάζει σαν κουτάκι. Ανοίγουμε τη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ξανακάνουμε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία. Σηκώνουμε τη ζύμη με τα χέρια και την τραβάμε ελαφρώς προς τα κάτω.
7. Σ' ένα αλευρωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη με τη λεία επιφάνειά της προς τα κάτω. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 25' να φουσκώσει. Σ' ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Τοποθετούμε ένα τσέρκι και μέσα το ψωμί τούμπα από το μπολ. Πασπαλίζουμε με αλευράκι και χαράζουμε το ζυμαράκι σε βάθος 1 εκ. Πασπαλίζουμε με νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Φροντίζουμε να μην ακουμπάει το αλουμινόχαρτο στο ζυμάρι. Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου, στον αέρα για περίπου 1 ώρα.
8. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε για 15' στους 190 βαθμούς χωρίς αέρα.
Έτοιμο και καλοφάγωτο!!!!