Παραδοσιακή Ζακυνθινή κουλούρα
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 ποτήρι ζεστό νερό
- 2 φλυτζάνια κόκκινο κρασί χλιαρό
- ½ φλ. τσ. ελαιόλαδο
- 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες
- 1 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
- 1 φλιτζ. καρύδια
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1,5 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γλυκάνισο
- ¼ κ.γ. γαρύφαλο
- ελάχιστο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά.Ρίχνουμε το ζεστό νερό και το ζεστό κρασί και ζυμώνουμε, ώστε να έχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1,5 περίπου, ώρα.
Προσθέτουμε στη ζύμη που έχει φουσκώσει, τα υπόλοιπα υλικά, και ζυμώνουμε καλά.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω φωτιά) για 1 ώρα και 15' λεπτά περίπου (ανάλογα με τον φούρνο).
Έτοιμη!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ🎄
Tip1: Αν θέλετε να διακοσμήσετε την κουλούρα με ζάχαρη, μπορείτε να φτιάξετε ένα μίγμα με 1 κ. μέλι και λίγο νερό, και να το αλείψετε από πάνω, ώστε να <<κολλήσει>> η ζάχαρη.
Tip2: Για χρωματιστή ζάχαρη, ανακατέψτε τη με 2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή.