MENUS
Today's menu #1/10
Θέλετε να διοργανώσετε ένα πεντανόστιμο γεύμα για εσάς και τους συγγενείς ή τους φίλους σας? Εμείς θα σας βοηθήσουμε να φτιάξετε 10 καταπληκτικά μενού!
(Δείτε τη συνταγή του κάθε πιάτου στο <<menu1- recipes>>
που θα ανεβαίνουν μία-μία κάθε μέρα)
Ορεκτικά: (για 4-6 άτομα)
Κεφτεδάκια, γεμιστές πατάτες του φούρνου, μαρουλοσαλάτα
Κυρίως:
Κανελόνια με κιμά, σουτζουκάκια, τζατζίκι
Επιδόρπιο:
Παγωτό βερίκοκο, Κέικ κεράσι
Menu1- recipes
Οι αγαπημένες σας συνταγές από το πρώτο μενού είναι εδώ!
Γεμιστές πατάτες του φούρνου
Υλικά:
- 6 μέτριες πατάτες
- 1 φλιτζ. τυρί κρέμα
- 1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- χοντρό αλάτι
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαΪντανό
- 1/2 φλιτζάνι μπέικον (ψιλοκομμένο)
- αλάτι
- πιπέρι
- Αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα
Εκτέλεση:
- Πλένετε καλά τις πατάτες, με τη φλούδα, και τις βουρτσίζετε κάτω από το τρεχούμενο νερό.
- Ρίχνετε αλάτι χοντρό από πάνω τους και τις τυλίγετε μία-μία σε αλουμινόχαρτο.Τις τοποθετείτε σε ταψί και τις βάζετε στον φούρνο. Ψήνετε στους 180oC για 1 ώρα (μέχρι να είναι μαλακές).
- Στο μεταξύ έχετε βγάλει το τυρί κρέμα από το ψυγείο, το ρίχνετε σε μπολ και το ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος, τον μαΪντανο, το κανονικό αλάτι και το πιπέρι.
- Τσιγαρίζετε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και έπειτα το αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει το λάδι του (για περίπου 1,5 λεπτό).
- Ανοίγετε μία-μία τις πατάτες, χωρίς να αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο τελείως. Κάνετε στο κέντρο τους 2 σχισμές σαν σταυρό και μοιράζετε την κρέμα του τυριού μαζί με τα μυρωδικά. Πασπαλίζετε με το μπέικον και σερβίρετε κατευθείαν.
Καλή απόλαυση!
Tip1: Οι πατάτες αυτές, τρώγονται ζεστές, αλλά για να κερδίσετε χρόνο μπορείτε να έχετε ετοιμάσει από πριν τη γέμιση του τυριού και να την έχετε βάλει στο ψυγείο. (Θα πρέπει να τη βγάλετε από το ψυγείο τουλάχιστον 1/2 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε.)
Κανελόνια με κιμά
Υλικά: (για 6-8 άτομα)
- 500 γρ. κανελόνια
- 350 γρ. κιμά
- 2 κρεμμύδια (τριμμένα)
- 1/2 φλιτζάνι λευκό
- κρασί
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- 3/4 φλιτζ. τριμμένο
- τυρί (παρμεζάνα)
- 2 αβγά
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1 κουτί ντοματάκια Κονκασέ
- 2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι, πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- λίγο βούτυρο
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
1. Με λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα καβουρδίζετε τον κιμά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σβολιάσει. Προσθέτετε ένα κρεμμύδι και ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί. Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε το ζαμπόν (προαιρετικά), τα καρυκεύματα και τον πελτέ της ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό. Αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει, μέχρι να πιει τα υγρά του.
2. Αφού κατεβάσετε την κατσαρόλα, ρίχνετε στον κιμά λίγο μαϊντανό, Το τριμμένο τυρί, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε καλά με ξύλινο κουτάλι. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
με λίγο λάδι, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Προς το τέλος προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
4. Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζετε ένα-ένα τα κανελόνια με το μείγμα του κιμά και τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ.
5. Περιχύνετε τα κανελόνια με τη σάλτσα ντομάτας, τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο. Τα ψήνετε στους 200° για 45' περίπου. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί και τα ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνειά τους.
6. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα σερβίρετε σε μερίδες ζεστά. Εάν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή όρεξη!
Κεφτεδάκια
Υλικά:
- 700γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 μέτρια κρεμμύδια (αλεσμένα στο μπλέντερ)
- 2 αυγά
- 2-3 φέτες ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί (μουσκεμένη και τριμμένη)
- 1/2 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- αλατοπίπερο
- αλεύρι γ.ο.χ.
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Τοποθετήστε τον κιμά σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, ζυμώνετε (ίσα ίσα να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, όχι υπερβολικά) και πλάθετε σε μπαλάκια μεσαίου μεγέθους.
- Αλευρώνετε τα κεφτεδάκια και ζεστάνετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι.
- Μόλις κάψει το λάδι, τηγανίζετε λίγα-λίγα τα κεφτεδάκια , μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα απ' όλες τις πλευρές.
- Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα βάζετε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε!
Μαρουλοσαλάτα
Υλικά:
- 2 μαρούλια μεσαίου μεγέθους
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- ελιές
- 2-3 αυγά βρασμένα
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- λίγο ξύδι
- 1 αγγούρι μεσαίου μεγέθους κομμένο σε λεπτές φέτες ή λωρίδες
- 2 ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
- Ελάχιστη μουστάρδα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Καθαρίζετε τα μαρούλια αφαιρώντας τα τυχών κίτρινα ή χαλασμένα φύλλα τους, τα ξεπλαίνετε με άφθονο νερό και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά.Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε σε σαλατιέρα.
- Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα πλένετε και τα κόβετε σε ροδέλες μαζί με τα φιλαράκια τους.
- Πλένετε, στραγγίζετε και ψιλοκόβετε τον άνηθο. Καθαρίζετε τα αβγά και τα κόβετε στα τέσσερα ή σε ροδέλες.
- Ρίχνετε στη σαλατιέρα τα κρεμμυδάκια, τα αβγά, τις ελιές, την κάπαρη, το αγγούρι και τα ραπανάκια. Αλατίζετε και ανακατεύετε καλά.
- Βάζετε σε βάζο με καπάκι το λάδι με το ξίδι κι τα χτυπάτε για λίγο να ενωθούν. Περιχύνετε με αυτό το μίγμα η σαλάτα σας και ανακατεύετε καλά.
Καλή απόλαυση!
Τζατζίκι
Υλικά:
- 500 γραμ. γιαούρτι
- 1-2 μεγάλα αγγούρια
- 2-4 σκελίδες σκόρδο (μετράμε ανάλογα με την αψάδα)
- ξίδι
- ελαιόλαδο
- αλάτι και ελάχιστο πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Πλένετε τα αγγούρια και τα ξεφλουδίζετε. Τα τρίβεται στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Mπορείτε να τα πιέσετε ελαφρά ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
2 Ξεφλουδίζετε τις σκελίδες του σκόρδου και τις λιώνετε χτυπώντας τις με ένα βαρύ αντικείμενο μέχρι να γίνουν πολτός.
3. Βάζετε το γιαούρτι σε ένα ευρύχωρο μπολ και το αναμιγνύετε με το αγγούρι και το λιωμένο σκόρδο. Αλλάζετε και προσθέτετε σιγά-σιγά το ξίδι και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς. Δοκιμάζεται και προσθέτετε, ανάλογα με της προτιμήσεις σας, ξίδι, λάδι,πιπέρι ή αλάτι.
4. Αφήνετε το τζατζίκι, σκεπασμένο στο ψυγείο να «σταθεί>> για 2-3 ώρες και σερβίρετε!
Έτοιμο!
Σουτζουκάκια
Υλικά:
- 1/2 κιλό κιμά
- ψίχα από 2-3 φέτες ψωμί (2 ημερών)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένη)
- 1/2 κουταλάκι κύμινο σκόνη
- αλάτι, πιπέρι,
- λίγο ξίδι
- ελαιόλαδο για τη σάλτσα:
- 4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομένο)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένες)
- 1/2 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
- κύμινο σκόνη
- 1/2 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Αφήνετε την ψίχα του ψωμιού σε νερό να μουλιάσει και m
στύβετε καλά με τα χέρια σας. Αναμιγνύετε και τα υπόλοιπα υλικά του κιμά, ζυμώνετε να ανακατευτούν καλά και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια. Λαδώνετε πού και πού τα χέρια σας, για να μην κολλάει ο κιμάς. Τηγανίζουμε με ελαιόλαδο τα σουτζουκάκια να ροδίσουν καλά απ' όλες τις πλευρές, τα βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με
απορροφητικό χαρτί και τα αφήνετε να στραγγίσουν
3. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε κατσαρόλα σοτάρετε με ελαιόλαδο ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα ντοματάκια ή τις φρέσκιες ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε τη σάλτσα, ρίχνετε το κύμινο, τη ζάχαρη και την
αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει ελαφρά.
4. Κατόπιν, ρίχνετε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, για 20-25 λεπτά περίπου (προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό εάν χρειαστεί)
5. Σερβίρετε ζεστά, με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Καλή όρεξη!
Παγωτό βερίκοκο
Υλικά:
- 500ml φυτική κρέμα γάλακτος
- 7 φρέσκα μεσαία βερίκοκα ή (κομπόστα)
- χυμό από μισό λεμόνι
- 6 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
- 2 κ.σ. λικέρ Αμαρέτο
- 10 περίπου μπισκότα πτι-μπερ
Εκτέλεση:
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τη μαρμελάδα και τον χυμό λεμονιού.
- Σ' ένα διαφορετικό μπολ σπάμε σε χοντρά κομμάτια τα μπισκότα και προσθέτουμε και το λικέρ.
- Τέλος, τα ανακατεύουμε όλα τα υικά μαζί και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 9 ώρες.
Σερβίρουμε!
Κέικ Κεράσι
Υλικά:
- 1/2 κιλό κεράσια
- Ξύσμα μισού λεμονιού
- 3 αυγά
- 2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 120 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά, μέχρι να ομογεννοποιηθούν.
Λιώνουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε στο μείγμα τα κεράσσια (από τα οποία έχουμε ήδη βγάλει τα κουκούτσια) και το ξύσμα λεμονιού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C.
Στη μέση του ψησίματος σκεπάζουμε το κέικ με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει η επιφάνεια. Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε. (Το κέντρο του παραμένει υγρό μετά το ψήσιμο, μη σας φανεί ότι δεν έχει ψηθεί σωστά.)
Καλή απόλαυση!
Today's menu #2/10
Θέλετε να διοργανώσετε ένα πεντανόστιμο γεύμα για εσάς και τους συγγενείς ή τους φίλους σας? Εμείς θα σας βοηθήσουμε να φτιάξετε 10 καταπληκτικά μενού!
(Δείτε τη συνταγή του κάθε πιάτου στο <<menu2- recipes>>
που θα ανεβαίνουν μία-μία κάθε μέρα)
Ορεκτικά: (για 4-6 άτομα)
Φάβα, ριγανάδα, Σπανακομπουρεκάκια
Κυρίως:
Μελιτζανοσαλάτα,, Σπανακόρυζο, Τυρόπιτα με λαχταριστή μπεσαμέλ
Επιδόρπιο:
Σπιτική λεμονάδα, Φρυγανιά Ζακύνθου
Menu2- recipes
Οι αγαπημένες σας συνταγές από το δεύτερο μενού είναι εδώ!
Σπανακομπουρεκάκια
Υλικά (για 30 περίπου κομμάτια):
- 250 γρ. φύλλο κρούστας
- 1/5 κιλό (φρέσκο) σπανάκι
- 1 αυγό
- άνηθο ψιλοκομμένο
- 150 γρ. φέτα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζετε, πλένεται και κόβετε σε χοντρά κομμάτια το σπανάκι. Το βάζετε σε σουρωτήρι, του ρίχνετε αλάτι και το στύβετε έως ότου μαραθεί.
2. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και τα κόβετε σε ροδέλες (μην αφαιρέσετε τα πράσινα φυλλαράκια) και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ μαζί με τον άνηθο. Ανακατεύετε. Προσθέτετε το αυγό ελαφρά χτυπημένο, το ελαιόλαδο, τη φέτα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε.
3. Σε πάγκο απλώνετε τα φύλλα κρούστας και τα κόβετε σε λωρίδες πλάτους 9 εκ. περίπου.
4. Παίρνετε μια κουταλιά από τη γέμιση και την τοποθετείτε κατά μήκος της ΣΤΕΝΗΣ πλευράς του φύλλου. Ρολάρετε σε σχήμα φλογέρας.
5. Τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί ή στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο και βάζετε στον φούρνο. Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 17-20 λεπτά (εξαρτάται από τον φούρνο), μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Φάβα
Υλικά (για 4-5 μερίδες):
- 1/2 κιλό φάβα
- 1 μεσαίο κρεμμύδι χωρίς τη φλούδα
- χυμό από 1,5 λεμόνι
- 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- (κρεμμύδι προαιρετικά για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τη φάβα (σαν τις φακές), την ξεπλένετε και τη βάζετε σε κατσαρόλα. Προσθέτετε κρύο νερό, τόσο ώστε να φτάνει 4 εκ. πάνω από τη φάβα και αφήνετε έως ότου πάρει βράση.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι ολόκληρο, λίγο από το λάδι (όχι όλο) και λίγο αλάτι. Ύστερα την αφήνετε να βράσει, διώχνοντας κατά διαστήματα τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνεια.
Μόλις χυλώσει η φάβα, κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Τώρα, βάζετε το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνετε.
Σερβίρετε και γαρνίρετε!
ΈΤΟΙΜΗ!
Tip: Για να γίνει λεία, πριν βάλετε το λεμόνι χτυπάτε σ' ένα μπλέντερ.