Μελομακάρονα

Υλικά (για 30 περίπου μελομακάρονα)

> 400γρ περίπου αλεύρι γοχ 
> 1 κγ μπέικιν πάουντερ
> 1 κγ μαγειρική σόδα
> 1 κγ κανέλα
> 1 κγ γαρύφαλλο
> 1 φλιτζ. τσαγιού λάδι (192 γρ)(είτε ελαιόλαδο, είτε μισή ποσότητα ελαιόλαδο και άλλη μισή ηλιέλαιο)
> 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (113γρ)
> 7-8 κσ χυμό πορτοκάλι
> 1 κσ κονιάκ
> μερικά τριμμένα καρύδια

(για το σιρόπι)
> 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (225 γρ)
> 2 κσ μέλι
> 1 φλιτ τσαγιού νερό (250 ml)

Εκτέλεση
Για την παρασκευή του σιροπιού, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σ' ένα κατσαρολάκι και μόλις αρχίσουν να βράζουν, αφήνουμε για 5' και ύστερα προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε, βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη με κλειστό καπάκι.

Σ' ένα μπολ τοποθετήστε το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ και 4 κσ χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε.
Στον κάδο του μίξερ τοποθετήστε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα κοσκινισμένα. Χτυπήστε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια προσθέστε στον κάδο του μίξερ το μείγμα του πρώτου μπολ σιγά σιγά χτυπώντας διαρκώς (ή ζυμώνοντας με τα χέρια).Προσθέστε επίσης 3-4 κσ πορτοκάλι για να σφίξει το μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθεί, σταματήστε το χτύπημα. Πλάστε τα μελομακάρονα κάνοντας και μικρές διακριτικές πιρουνιές από πάνω τους και ψήστε τα στον φούρνο στους 180oC πάνω κάτω φωτιά για 25' περίπου.

Βγάζετε τα μελομακάρονα από τον φούρνο μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνετε για λίγα λεπτά να κρυώσουν ελάιστα ώστε να μην καίνε και έπειτα τα περιχύνετε με το σιρόπι γυρίζοντάς τα σιγά σιγά διαρκώς ή τα βουτάτε για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο σιρόπι. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, αφήστε τα να κρυώσουν.
Τέλος, για το σερβίρισμα μελώστε και πασπαλίστε με τα τριμμένα καρύδια.

Tip:
Πλάστε μικρά μελομακάρονα διότι θα φουσκώσουν αρκετά στον φούρνο!

Καλά Χριστούγεννα
Sissy's creations
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε