Κουραμπιέδες
Υλικά (για 80 κουραμπιέδες)
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
- 170 γρ χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ ηλιέλαιο
- 300 γρ ζάχαρη άχνη
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 30 γρ ροδόνερο
- 1 κγ μαγειρική σόδα
- 3 βανιλίνες
- 2 κγ μπέικιν πάουντερ
- 140 γρ αμύγδαλο ωμό, ανάλατο, με τη φλούδα
Για το πασπάλισμα
- Ζάχαρη άχνη (περίπου 100 γρ)
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για 2-3 λεπτά.
- Τα χρυπάμε στο μούλτι ίσα να ναι χοντροκομμένα.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι,την ζάχαρη άχνη, το ηλιέλαιο, το ροδόνερο και χτυπάμε με το σύρμα για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε , τις βανιλίνες, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα τριμμένα αμύγδαλα, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ κι ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη (να είναι ελάχιστα σφιχτή ώστε να μην απλώσει κατα το ψήσιμο)
- Φτιάχνουμε μπαλάκια των 25 γρ το καθένα και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 12-13 λεπτά στους 170 c.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τα πασπαλίζουμε με άχνη.
Tip: Όταν φτάσει η στιγμή να τα βγάλουμε από τον φούρνο, θα πρέπει είναι μαλακά και ροδοκόκκινα από κάτω. Δεν τα αφήνουμε παραπάνω στον φούρνο, διότι μπορεί να σκληρύνουν αρκετά και να αλλοιωθεί η μαλακή εσωτερική υφή που επιθυμούμε.